Impotenta (disfunctia erectila) - cauze, simptome, tratament

Impotenta (disfunctia erectila) – cauze, simptome, tratament

0

Impotenta sau disfunctia erectila este o disfunctie sexuala caracterizata prin incapacitatea de a dezvolta sau de a mentine o erectie a penisului in timpul activitatii sexuale. Cele mai importante cauze sunt bolile cardiovasculare si diabet, probleme neurologice (de exemplu, traumatisme la prostatectomie chirurgicala), hormonale (hipogonadism) si efecte secundare ale drogurilor.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Semne si simptome
 3. Cauze
 4. Tratament

Impotenta – semne si simptome

Disfunctia erectila sau impotenta se caracterizeaza prin incapacitatea regulata sau repetata de a obtine sau de a mentine o erectie. Aceasta apare in mai multe situatii.  Obtinerea erectiei complete in unele momente, cum ar fi cele nocturne cand barbatul obtine o erectie in timpul masturbarii sau ar putea constata ca erectia este prezenta la trezire, dar s-ar putea afla in imposibilitatea de a avea o erectie alaturi de partenerul sexual. In acest caz, cauza ar putea fi de ordin psihologic.

Impotenta – cauze

Cauzele fizice comune ale impotentei sau disfunctiei erectile includ:

 • Drogurile (antidepresive si nicotina sunt cele mai frecvente)
 • Tulburari neurogene
 • Tulburari ale corpului cavernos (boala Peyronie)
 • Cauzele psihologice: anxietate, stres, tulburari psihice, probleme psihologice, sentimente negative
 • Chirurgie
 • Varsta inaintata. Impotenta este de patru ori mai frecventa la barbati in varsta de 60 de ani, comparativ cu cei de la 40 de ani.
 • Insuficienta renala
 • Boli cum ar fi diabetul si scleroza multipla (SM). Aceste boli produc probleme cu fluxul de sange si sistemul nervos
 • Cel putin o lucrare a sugerat ca otravirea cu arsenic din apa contaminata poate fi o cauza in unele regiuni
 • Stil de viata: fumatul este o cauza cheie de disfunctie erectila. Fumatul provoaca impotenta deoarece duce la ingustarea arteriala.

Impotenta – tratament

Tratamentul depinde de cauza impotentei.

S-au descoperit diferite tratamente medicamentoase care pot trata impotenta, care actioneaza pentru majoritatea celor care sufera de asa ceva, indiferent de cauza. Totusi acestea nu sunt utile tuturor si exista efecte adverse importante.

Alte metodele de tratament mai sunt si pompa cu vid sau implanturile peniene, dar si terapia intrauretrala cu peleti, precum si injectiile la nivelul penisului.

Impotenta mai poate fi evitata prin reducerea sau renuntarea la fumat si la consumul excesiv de alcool, o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice si relaxare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.