Colectiv - cutremurator: ne-au mintit in fata!

Colectiv – cutremurator: ne-au mintit in fata!

0

Indemn cutremurator pe Facebook: “scoateti-i din spitalele din Romania!”, transmite sora unui ranit in Colectiv, ajuns in strainatate. Si o cere nu din cauza medicilor!

Drama ranitilor din Colectiv: in spitalul de la Bucuresti erau inghesutiti 5 raniti grav

“…ajungem in fata rezervei fratelui meu. Mare, cat tot salonul ala de la TI, spitalul de la Bucuresti, unde erau inghesutiti 5 raniti grav. Camera cu pat special, o necesitate pentru o persoana care a suferit arsuri grave pe o mare suprafata din corp, cu nu stiu cate monitoare, cu vana de dezinfectare langa pat, cu aparat scan langa pat, cu muuulte, muulte muuulte aparate medicale atat de necesare.

O camera cu un aer tinut la o presiune anumita, cu filtre (chiar imi aratau prin geam filtrele), lucru vital in cazul persoanelor arse, care au multe plagi deschise, sangerande, reprezentand mii de cai de acces pentru bacterii si alti agenti patogeni. O simpla bacterie ii poate ucide, it’ s as simple as that!! O camera, asadar, sterila,izolata, cu geamuri duble, cu perdelute (..chiar si acesti bolnavi au dreptul la intimitate in anumite momente cand sunt toaletati, etc..), cu radio cu muzica in surdina (nu e un lux, ai nevoie si de asta cand stai pironit la pat saptamani intregi, fara sa poti misca un deget, fara sa poti fi vizitat mai mult de o ora pe zi)”, precizeaza femeia pe Facebook.

“Ne-au mintit in fata! Arsii au nevoie de conditii speciale!”

Ea sustine ca in Romania, autoritatile, care au sustinut ca pacientii de la Colectiv beneficiaza, in Romania, de toate dotarile necesare in astfel de cazuri, ne-au mintit in fata (si nu, nu medicii din spitale ne-au mintit, nu la ei se referea)! Arsii au nevoie de conditii speciale!“.

Pentru ca nimeni sa nu interpreteze in vreun fel aceasta postare, femeia subliniaza raspicat ca nu vizeaza pregatirea profesionala a medicilor romani si nici efortul depus: “Medicii nostrii i-au tinut in viata cu pretul zilelor si noptilor nedormite, au varsat lacrimi alaturi de parinti si le-au dat sperante”. Ceea ce lipsesc sunt conditiile pe care medicii ar trebui sa le aiba pentru a salva mai multe vieti. Plussalariile decente pe care acesti oameni ar trebui sa le primeasca pentru munca lor”!

Nu poti salva oameni cu un stetoscop si un tensiometru

“…sunt zeci de mii de pacienti romani, bebelusi, copii, tineri, batrani care au dreptul la dotari moderne si conditii umane in spitale! Pentru ca, inclusiv in Romania, ca sa poti scapa din ghearele mortii oameni, ai nevoie de mult mai mult decat un stetoscop si un tensiometru!”, suna aceasta postare cutremuratoare.

Mesajul e clar: “Scoateti-i din spitalele din Romania pe cei care INCA mai pot fi salvati! Semneaza: un cetatean belgian, care a trecut prin iadul asta si poate compara. Nu! Nu aveti de toate! Salvati ce se mai poate salva!”.

Alianta Medicilor, dar si voci ale societati civile, precum cea a lui Tudor Chirila, au sustinut acelasi lucru: nu avem, in ciuda asigurarilor venite de la cel mai inalt nivel, dotari adecvate pentru tragedii de acest gen. Despre efortul aproape supraomenesc al medicilor si asistentelor n-au existat decat cuvinte de lauda!

Sandesc: dupa ce terminam de tratat ranitii, puteti sa ne ardeti in piata publica

Prof.univ.dr. Dorel Sandesc a sustinut, recent, ca se lucreaza sub o avalansa de “injurii, critici, jigniri la adresa noastra”.

“Totul seamana cu o trista mineriada impotriva unui grup de oameni care fac tot ce pot ei, in limitele umane pe care le au, pentru a trata si salva niste pacienti. Va rugam foarte mult, lasati-ne sa lucram! Dupa ce vom termina de tratat si, daca putem, de salvat acesti oameni, puteti sa faceti ce vreti, puteti sa ne ardeti in piata publica. Acum, va rugam, lasati-ne sa lucram!”, a spus Sandesc.

In acest moment, in spitalele din România se mai afla 50 de pacienti proveniti din incendiul de la clubul Colectiv: opt sunt in stare critica, cinci in stare grava şi 37 stabili. Peste 40 de persoane au fost transferate la spitale din strainatate, insa mai multi dintre acesti raniti nu au supravietuit. Numarul deceselor a ajuns la 56, mai mult decat dublu fata de bilantul initial, imediat dupa eveniment.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.